Melon może uchronić
przed nowotworami i miażdżycą
Odmiany melona o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) są
skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To związek należący do
grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i
żółtych barwników roślinnych), który
jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych
nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto beta-karoten wspomaga
funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.
Melon należy do rodziny dyniowatych. Jest rodzajem ogórka,
którego częścią jadalną jest owoc
Melon na nadciśnienie
W melonie nie brakuje również potasu –
pierwiastka, którego jedną z głównych
ról jest regulacja ciśnienia tętniczego. Jak wynika z badań,
włączenie dużych ilości potasu chroni przed rozwojem nadciśnienia
tętniczego, a także ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych na
nadciśnienie. Z kolei zbyt niskie spożycie potasu może powodować wzrost
ciśnienia tętniczego. Według specjalistów z Instytutu
Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej –
nowelizacja), dziennie należy dostarczyć około 4700 mg potasu na dobę.
100 gramów melona zwiera - w zależności od rodzaju - nawet
do 267 mg tego pierwiastka, w związku z tym owoc ten skutecznie
uzupełni wszelkie niedobory.